Osoba odgovorna za provođenje savjetovanja s javnošću

Marijana Protulipac Tomičić, bacc.oec. | Lopar 289A, 51281 Lopar | mptomicic@opcina-lopar.hr | 051 775 593

Komentari Savjetovanje je završeno, više nije moguće komentirati.

Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Lopar za razdoblje 2024.-2028. godine


OPĆINA  LOPAR objavljuje početak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za Prijedlog

Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Loparza razdoblje 2024.-2028. godine

Predlagatelj: Općinski načelnik 

Pravna osnova: članak 39. stavak 4. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“, broj 83/23)

Obrazloženje:    

Krajem srpnja 2023. godine stupio je na snagu Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“ broj 83/23, dalje u tekstu: Zakon). Zakonom je uređen pojam i pravni status pomorskog dobra, zaštita pomorskog dobra, određivanje njegovih granica, evidencija i upis pomorskog dobra u katastru i zemljišnoj knjizi, imovinskopravna pitanja, upravljanje, upotreba pomorskog dobra, koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, morske plaže, sidrišta i privezišta, pojam i razvrstaj morskih luka, lučko područje, lučke djelatnosti, luke otvorene za javni promet i osnivanje lučkih uprava, luke posebne namjene te nadzor nad provedbom zakona. 

Sukladno zakonu, nositelj vlasti i upravljanja nad pomorskim dobrom je Republika Hrvatska, međutim odredbama zakona dio poslova upravljanja pomorskim dobrom te razmjerno s tim brigu o zaštiti i odgovornost povjerava se jedinicama područne (regionalne) samouprave i jedinicama lokalne samouprave te lučkim upravama i javnim ustanovama za zaštićene dijelove prirode, koje u ime Republike Hrvatske obavljaju pojedine poslove upravljanja pomorskim dobrom propisane Zakonom.

Odredbom članka 39 stavka 1. Zakona propisuje se obveza izvršnog tijela jedinice lokalne samouprave da najkasnije do 1. rujna tekuće godine izradi Prijedlog plana upravljanja pomorskim dobrom za iduće razdoblje od pet godina, koji sadrži planirane aktivnosti na pomorskom dobru, plan davanja dozvola na pomorskom dobru i plan nadzora ovlaštenika dozvola na pomorskom dobru. Stavkom 12. istoga članka propisano je da sadržaj Plana upravljanja propisuje ministar pravilnikom.

Vezano za donošenje Prijedloga plana upravljanja pomorskim dobrom, zaprimljena je uputa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture KLASA: 011-02/21-03/59 URBROJ: 530-03-23-120 od 27. rujna 2023. godine slijedom koje upute je Ministarstvo izdalo suglasnosti svim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave da se produži rok za provođenje javnog savjetovanja o prijedlogu plana upravljanja pomorskom dobrom, i to na način da u godini stupanja na snagu Zakona, savjetovanje bude provedeno najkasnije do 1. prosinca 2023. godine, a uvažavajući značajno složeniji sadržaj plana i proceduru donošenja plana kao i činjenicu da podzakonski propisi kojima bi trebalo biti uređeno donošenje i sadržaj plana, još uvijek nisu stupili na snagu.

Člankom 39. stavak 12. Zakona propisano je da će ministar pravilnikom propisati sadržaj Plana upravljanja pomorskim dobrom, a pravilnik je donesen 06.prosinca 2023. godine i stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

Vezano za davanje dozvola za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru, člankom 72. stavkom 7. Zakona propisano je da će Vlada Republike Hrvatske uredbom propisati vrste djelatnosti i visinu minimalnih naknada za dodjelu dozvola na pomorskom dobru koja uredba također još nije donesena, ali je člankom 231. Zakona propisano da do donošenja te uredbe na snazi ostaje Uredba o postupku davanja koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru (“Narodne novine” broj 36/04, 63/08, 133/13, 63/14). Trenutno je uredba na javnom savjetovanju koje traje do prve polovice veljače.

Dodatno, i u ovom će se dijelu Plana upravljanja pomorskim dobrom vjerojatno morati usklađivati s uredbom Vlade RH kojom će se propisati vrste djelatnosti i visina minimalnih naknada za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, sve po njezinu donošenju.

Nadalje, člankom 14. stavkom 11. Zakona, a u svezi s člankom 14. stavka 2. Zakona propisano je da će Vlada Republike Hrvatske uredbom urediti gradnju građevina i izvođenje zahvata u prostoru koji se prema propisima kojima se uređuju građenje ne smatraju građenjem, a koji su dopušteni na pomorskom dobru, koja uredba također još nije donesena, stoga će se Plan upravljanja pomorskim dobrom usklađivati i s tom uredbom ukoliko za to bude potrebe.

Slijedom navedenog, Općinski načelnik donio je Prijedlog plana upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Lopar za razdoblje 2024. – 2028. godine koji se upućuje na javno savjetovanje te se poziva sva zainteresirana javnost na sudjelovanje.

 

Savjetovanje s javnošću provodi se u razdoblju:

 

od 26. siječnja 2024. godine do 26. veljače 2024. godine

 

POZIVAJU SE ZAINTERESIRANE OSOBE NA DOSTAVLJANJE PRIJEDLOGA, ODNOSNO MIŠLJENJA U SVEZI S NACRTOM AKTA 

osobnom dostavom u pisarnicu Općine Lopar,
poštom na adresu Općina Lopar, 
elektroničkim putem na adresu: mptomicic@opcina-lopar.hr
obvezno na obrascu u privitku, najkasnije do 26. veljače 2024. godine

 

 

 

Lopar, 26. siječnja 2024. 

Komentari (3)


16.02.2024 | Marijana Protulipac Tomičić
Tijekom savjetovanja uočena je tehnička pogreška u tekstu. U tablici Članka 12. redni broj 9. umjesto k.č. 1093/2 k.o. Lopar treba stajati k.č. 4021/2 k.o. Lopar.
16.02.2024 | Marijana Protulipac Tomičić
Na zamolbu gospodarskog subjekta predlaže se u Članku 12. kod rednog broja 4. u tablici dodati "daska - 2 kom".
20.02.2024 | Marijana Protulipac Tomičić
Tijekom savjetovanja uočena je tehnička pogreška u tekstu. Predlaže se izmjena Članka 16. na način da isti glasi:
Kriteriji ocjenjivanja ponuda u natječaju iz članka 15. stavka 5. ovoga Plana utvrđuju se kako slijedi:
- ponuđeni iznos naknade za dozvolu na pomorskom dobru – najviše 60% ocjene ponude,
- upotreba opreme i pratećih instalacija i pružanje usluga koje koriste materijale i predmete s certifikatom kvalitete prema europskim propisima – najviše 20% ocjene ponude,
- vremensko razdoblje obavljanja djelatnosti temeljem dozvole (duži period obavljanja djelatnosti koji pospješuje izvansezonsku ponudu nosi veći broj bodova) – najviše 30% ocjene ponude,
- prethodno iskustvo i dobro i odgovorno obavljanje djelatnosti, odnosno korištenje pomorskog dobra – najviše 20% ocjene ponude.