Osoba odgovorna za provođenje savjetovanja s javnošću

Kristina Filipović | Đure Sudete 10, 48326 Virje | kristina.filipovic@virje.hr | 048/897-680

Komentari Savjetovanje je završeno, više nije moguće komentirati.

Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom doprinosu na području Općine Virje


Poštovani građani,

pozivamo Vas da sudjelujete u otvorenom savjetovanju u donošenju Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom doprinosu na području Općine Virje.

Tema savjetovanja je: Donošenje Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom doprinosu na području Općine Virje.

Opis savjetovanja: U primjeni važećih odluka prilikom obračuna komunalnog doprinosa utvrđena je nelogičnost propisa na općinskom nivou i to članka 15. ove Odluke o oslobođenju i važećeg Programa za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Virje (“Službeni glasnik Koprivničko-križevačke županije” broj 2/23, 4/24. i 11/24). Nelogičnost se izražava u slijedećem:  prilikom gradnje obiteljske kuće koju gradi mlada obitelj iz Programa, obračunat je komunalni doprinos a istovremeno je ista mlada obitelj korisnik ili može biti korisnik potpore kojoj je smisao poticanje da se trajno nastani na području Općine Virje. Znači, po jednom propisu mladoj obitelji se daje potpora za gradnju a po drugom propisu mora platiti doprinos zato jer gradi.

Kako bi se slijedio isti smisao i cilj, a to je privući i zadržati mlade obitelji, te ih poticati na kupnju odnosno građenje obiteljskih kuća na području Općine Virje, predlaže se da se predvidi mogućnost oslobođenja od plaćanja komunalnog doprinosa obvezniku plaćanja koji je mlađi od 40 godina kako je to predviđeno Programom I ako planira graditi obiteljsku kuću za vlastito stanovanje.  

Predlaže se u članku 15. iza stavka 1. dodati stavak 2. koji bi glasio:

„Potpuno oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa odobrava se obvezniku plaćanja komunalnog doprinosa koji je mlađi od 40 godina uz uvjet da se radi o gradnji stambene građevine – obiteljske kuće za vlastito stanovanje.“

Pozivamo predstavnike javnosti da najkasnije do 15. kolovoza 2024. godine dostave svoje komentare na Nacrt Odluke putem OBRASCA za savjetovanja na e-mail: opcina@virje.hr, ili na stranici pod KOMENTARI.

Savjetovanje je otvoreno do: 15.08.2024.

 

Napomena: Nakon završetka savjetovanja objavit će se Izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi.

Komentari (0)


Nema komentara za ovo savjetovanje.