Osoba odgovorna za provođenje savjetovanja s javnošću

| , 0 | opcina.sibinj@sb.t-com.hr | 035 425 298

Komentari Savjetovanje je završeno, više nije moguće komentirati.

Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Općine Sibinj


NACRT PRIJEDLOGA

ODLUKE  O IZMJENI I DOPUNI ODLUKE O NAČINU PRUŽANJA JAVNE USLUGE SAKUPLJANJA KOMUNALNOG OTPADA NA PODRUČJU OPĆINE SIBINJ

POZIV JAVNOSTI 

ZA DOSTAVU MIŠLJENJA I PRIMJEDBI 

PUTEM INTERNETSKOG SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM  JAVNOŠĆU

 

Poštovani,

Sukladno članku 66. stavak 4. Zakona o gospodarenju otpadom (Narodne novine, broj: 84/2021, 142/23) pozivamo Vas da sudjelujete u otvorenom savjetovanju u donošenju Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području općine Sibinj

TEMA SAVJETOVANJA

Nacrt prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području općine Sibinj, radi donošenja iste.

RAZLOZI DONOŠENJA AKTA

Dana 17. lipnja 2022. godine Općinsko vijeće općine Sibinj donijelo je Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području općine Sibinj („Službene novine Općine Sibinj“, broj 4/2022), sukladno  članku 66. Zakona o gospodarenju otpadom (Narodne novine broj: 84/2021).

Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području općine Sibinj („Službene novine Općine Sibinj“, broj 4/2022) propisana je cijena obvezne minimalne javne usluge jedinstvena na području pružanja javne usluge za sve korisnike razvrstane u kategoriju korisnika kućanstvo u iznosu 33,00 HRK ( 4,38 eura) mjesečno, bez PDV-a, za obračunsko razdoblje. 

Istom Odlukom, propisana je i cijena obvezne minimalne javne usluge jedinstvena na području pružanja javne usluge za sve korisnike javne usluge razvrstane u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo, također u iznosu 33,00 HRK ( 4,38 eura) mjesečno, bez PDV-a, za obračunsko razdoblje.

Sukladno predmetnom Zakonu, cijena obvezne minimalne javne usluge je iznos koji se osigurava radi ekonomski održivog poslovanja te sigurnosti, redovitosti i kvalitete pružanja javne usluge, kako bi sustav sakupljanja komunalnog otpada mogao ispuniti svoju svrhu.

S obzirom da je obvezna minimalna javna usluga iznos koji se osigurava radi ekonomski održivog poslovanja te sigurnosti, redovitosti i kvalitete pružanja javne usluge, nacrtom prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području općine Sibinj predloženo je povećanje iznosa cijene obvezne javne usluge za korisnika kućanstvo i za korisnika koji nije kućanstvo, u iznosu od 2,00 eura. Time bi cijena obvezne minimalne javne usluge jedinstvena na području pružanja javne usluge za sve korisnike razvrstane u kategoriju korisnika kućanstvo iznosila 6,38 eura mjesečno, bez PDV-a, za obračunsko razdoblje. Dok bi cijena obvezne minimalne javne usluge jedinstvena na području pružanja javne usluge za sve korisnike javne usluge razvrstane u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo, također iznosila 6,38 eura mjesečno, bez PDV-a, za obračunsko razdoblje.

Naime, isto je potrebno jer su troškovi poslovanja koncesionara sa 01.01.2024. godine znatno uvećani i to iz razloga povećanja minimalne bruto plaće čime je došlo do povećane cijene rada koncesionara, povećanja cijene deponiranja po toni miješanog komunalnog otpada na odlagališta, u iznosu 50% postojeće cijene,  povećanja troškova osiguranja i održavanja vozila, kao i ostalih troškova od energenata do drugih uslužnih djelatnosti o kojima koncesionar ovisi.

Javna usluga sakupljanja komunalnog otpada podrazumijeva prikupljanje komunalnog otpada na području pružanja javne usluge putem spremnika od pojedinog korisnika i prijevoz i predaju tog otpada ovlaštenoj osobi za obradu takvoga otpada. 

Javna usluga je usluga od općeg interesa. Predmetnom Odlukom propisano je da se, kao kriterij obračuna količine miješanog komunalnog otpada uzima volumen zaduženog spremnika miješanog komunalnog otpada izražen u litrama i broj pražnjenja spremnika u obračunskom razdoblju.  

Na taj način, korisnici mogu utjecati na ukupne troškove javne usluge smanjenjem broja predaja miješanog komunalnog otpada tijekom obračunskog razdoblja što se postiže urednim odvajanjem otpada koji se može reciklirati te biootpada, kako bi se na zbrinjavanje predala što manja količina miješanog komunalnog otpada. 

 

CILJEVI PROVOĐENJA SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU

Cilj provođenja savjetovanja sa javnošću je upoznavanje javnosti i svih zainteresiranih subjekata, građanstva te pravnih i fizičkih osoba s predloženim nacrtom prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području općine Sibinj, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

ROK ZA PODNOŠENJE MIŠLJENJA I PRIMJEDBI 

Iznosi 30 dana, u trajanju od 22.03.2024. do 21.04.2024. godine.

Molimo zainteresiranu javnosti da sudjeluju u postupku donošenja Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području općine Sibinj, upisivanjem svojih komentara na dolje predviđeno mjesto.

Savjetovanje je otvoreno do: 21.04.2024.

 

NAPOMENA

Nakon završetka savjetovanja objavit će se Izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi.

Komentari (0)


Nema komentara za ovo savjetovanje.