Osoba odgovorna za provođenje savjetovanja s javnošću

Ivo Ševelj | Trg Ruđera Boškovića 1, 20232 Slano | opcina@dubrovackoprimorje.hr | 020 871 197

Komentari Savjetovanje je završeno, više nije moguće komentirati.

Prijedlog Proračuna Općine Dubrovačko primorje za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu


Poštovani građani,

pozivamo Vas da sudjelujete u otvorenom savjetovanju u donošenju prijedloga Proračuna Općine Dubrovačko primorje  za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu.

Tema savjetovanja je: Donošenje prijedloga Proračuna Općine Dubrovačko primorje za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu.

Opis savjetovanja: Javno savjetovanje provodi se u svrhu donošenja prijedloga Proračuna Općine Dubrovačko primorje za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu.

Molimo zainteresiranu javnosti da sudjeluju u donošenju prijedloga Proračuna Općine Dubrovačko primorje  za 2024. godinu i projekcija za 2025. i 2026. godinu, upisivanjem svojih komentara na dolje predviđeno mjesto.

Savjetovanje je otvoreno do: 28.11.2023.


Obrazloženje kraće provedbe savjetovanja: Kako bi se dokument usvojio na nadolazećoj sjednici Vijeća savjetovanje mora trajati kraće od 30 dana.

Napomena: Nakon završetka savjetovanja objavit će se Izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi.

 

Komentari (3)


26.11.2023 | Vlaho Mozara
Predlaže se uvođenje nove proračunske aktivnosti kojom bi se sufinancirale stručne usluge logopeda i rehabilitatora.

Predloženi program: Predškolsko i školsko obrazovanje
Predložena nova aktivnost „Sufinanciranje stručnih usluga logopeda i rehabilitatora“

Sredstva:
Aktivnost „Sufinanciranje stručnih usluga logopeda i rehabilitatora“ povećava se za 29000 EUR
UKUPNO POVEĆANJE: +29000 EUR

Aktivnost A212004: “Financiranje rada političkih stranaka i nezavisnih vijećnika smanjuje se za 1450 EUR
Aktivnost A212001: “Aktivnosti Općinskog vijeća” smanjuje se za 5900 EUR
Aktivnost A111701: “Financiranje udruga u sportu” smanjuje se za 5000 EUR
Aktivnost A111203: “Održavanje nerazvrstanih cesta i objekata” smanjuje se za 10000 EUR
Aktivnost A101101: “Djelatnosti Jedinstvenog upravnog odjela” smanjuje se za 6650 EUR
UKUPNO SMANJENJE: -29000 EUR

Moguće su nekompatibilnosti u izvorima radi čega će biti potrebno preraspodijeliti izvore iz drugih proračunskih aktivnosti.

PREDMET:
Proračunska aktivnost za proračun Općine Dubrovačko primorje za 2024 - „Sufinanciranje stručnih usluga logopeda i rehabilitatora“ – predlaže se

Poštovani,
molim Vas da razmotrite i uvrstite ovaj prijedlog u proračun.

NOVA PRORAČUNSKA AKTIVNOST:
Predloženi program: Predškolsko i školsko obrazovanje
Predložena nova aktivnost „Sufinanciranje stručnih usluga logopeda i rehabilitatora“

„Cilj ove aktivnosti je provedba trijažnog postupka na djeci do 15 godina starosti kako bi se utvrdio točan broj djece s problemima u razvoju kao što su disleksija, disgrafija, diskalkulija, dispraksija, jezične teškoće, ADHD, ADD, te pripremio i proveo operativni program uklanjanja tih poteškoća kroz angažman stručnog osoblja.“

Procijenjeni rashodi
- 6000 EUR - Trijažni postupak – u sklopu priprema za izradu operativnog plana kvalificirana osoba provedbom trijažnog postupka na djeci od rođenja do 15 godine utvrđuje točan broj potrebite djece i postotak pojavnosti teškoća.
- 23000 EUR - Sufinanciranje plaće stručne osobe ili usluga stručnog suradnika – provedbom programa rješavanja otkrivenih problema i poteškoća sufinancira se rad stručne osobe ili drugi izdaci koji ultimativno vode rješavanju otkrivenih problema i poteškoća u razvoju djece.
- Ukupno procijenjeni rashod 29000 EUR

Kako bi se osigurala sredstva, predlaže se smanjenje:
„Financiranje rada političkih stranaka i nezavisnih vijećnika” za 1450 EUR, tj. da sredstva ostanu na razini 2023.
“Aktivnosti Općinskog vijeća” za 5900 EUR, s obzirom da više ne postoje vijećničke naknade.
“Financiranje udruga u sportu” za 5000 EUR, na način da se uravnoteži davanje prema udruga umjesto da jedna udruga dobije većinu raspoloživih sredstava.
“Održavanje nerazvrstanih cesta i objekata” – na način da se uspori tempo održavanja nerazvrstanih cesta.
“Djelatnosti Jedinstvenog upravnog odjela” – na način da se racionalizira poslovanje JUO.

OBRAZLOŽENJE:

U Općini Dubrovačko primorje za sada neutvrđeni broj djece ima probleme u razvoju komunikacije i govora, što njima i njihovim roditeljima znatno otežava život i normalno funkcioniranje. Problem kao takav službeno ne postoji jer ne postoje službeni podaci na temelju kojih bi se utvrdila težina i opseg problema. Roditelji su tako prisiljeni individualno tražiti pomoć što ih iscrpljuje vremenski i financijski. Provedbom trijažnog postupka, kojim bi se utvrdio točan broj djece i obuhvat problema, smatram da bi se dokazalo da se radi o problemu tolikog opsega da je nužno da tijela javne vlasti aktivno sudjeluju u prevenciji i rješavanju. Organizirani i sustavni pristup ovoj problematici, osim što će pomoći djeci kao najvećem bogatstvu i nositeljima budućnosti našeg društva, pomoći će i roditeljima koji se sada suočavaju s nedostatkom termina, stručnog kadra, vremena i financija kako bi pružili adekvatnu pomoć svojoj djeci.

Kroz razgovore s roditeljima i stručnjacima stekao sam saznanja da su nam u rješavanju ovih problema potrebne stručne usluge logopeda i rehabilitatora koji bi trebali raditi s djecom najmanje 2 puta tjedno, ovisno o težini problema.
Prilikom projekcija rashoda istražio sam prosječne cijene trijažnog postupka po djetetu uz obuhvat svih 198 djece do 15.-e godine života (izvor: državni zavod za statistiku, popis stanovništva 2021), dok sam za troškove usluga stručnjaka pretpostavio trošak stručnih usluga 2 puta tjedno za 8 djece. Naravno, ovo su samo grube pretpostavke i tek po zaključenju trijažnog postupka i tako dobivenih podataka moć će se napraviti određene projekcije troškova i donijeti operativni plan i program.

Provedba operativnog plana i programa ovim prijedlogom se fokusira na sufinanciranje plaće stručne osobe ili na vanjski angažman. U svakom slučaju ovakav prijedlog nije konačan već će se iznaći adekvatna rješenja kroz radne sastanke osoba koje su puno bliže ovoj problematici. Donošenje operativnog plana i programa tako mora uključivati suradnju Općine Dubrovačko primorje, osnovnih škola, dječjeg vrtića, HZJZ sa stručnjacima iz ovog područja, Županiju Dubrovačko-neretvansku, te naravno same roditelje. Poželjno, tražili bi se i drugi izvori financiranja, kao i moguća suradnja s drugim jedinicama lokalne samouprave. Provodilo bi se usklađenje sredstava ovisno o realizaciji.

Ukratko, da bismo uopće išta mogli pokrenuti u ovom smislu nužno je sljedeće, samostalno ili u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave:

- Napraviti popis sve djece do 15. godina starosti
- Izvršiti trijažni postupak, tj. utvrditi postotak pojavnosti teškoća
- O popisu i rezultatima trijažnog postupka izvijestiti nadležna tijela na svim razinama
- Napraviti operativni plan i program koji će sadržavati vrijeme, metode i oblike pomoći djeci i roditeljima u rješavanju otkrivenih problema i poteškoća
- Provoditi operativni plan i program

U daljnjem tekstu nalazi se obrazloženje pojedinih termina:

LOGOPED
Logoped se bavi prevencijom, dijagnostikom i rehabilitacijom poremećaja komunikacije, jezika, govora i glasa. Spomenuti poremećaji uključuju poremećaje izgovora, poremećaje fluentnosti govora (mucanje i brzopletost), jezične poremećaje, usporeni jezični razvoj, afazije i druge neurogene poremećaje jezika i govora, poremećaje pisanog jezika (dyslexia, dysgraphia), poremećaje koji otežavaju matematičko i logičko rezoniranje (akalkulia) i poremećaje glasa (funkcionalnih uzroka, posljedice trauma ili organskih oštećenja).
Logoped pomaže pojedincima u poboljšanju komunikacijskih vještina i učinkovitosti (primjerice redukcija naglaska, korekcija izgovora, poboljšanje glasovnih kvaliteta vokalnih profesionalaca, rad s osobama iz dvojezičnih sredina i sl.). Provodi prevenciju, dijagnostiku i rehabilitaciju poremećaja verbalne i neverbalne komunikacije osoba s posebnim potrebama (mentalnom retardacijom, cerebralnom paralizom i kroničnim bolestima, sljepoćom i slabovidnošću, autizmom), rehabilitaciju slušanja jezika i govora, te pruža savjetodavne usluge osobama oštećena sluha i njihovim obiteljima. Nadalje, bavi se prevencijom, dijagnostikom i rehabilitacijom poremećaja oralno- laringealnih funkcija (gutanje) i srodnih poremećaja. Provodi terapiju u cilju održavanja komunikacije osoba s cerebralnim poremećajima koji prate starenje, odabire, unaprjeđuje i razvija podupiruće i alternativne komunikacijske sustave.
Izvor: https://e-usmjeravanje.hzz.hr/logoped

Rehabilitator provodi habilitaciju i rehabilitaciju djece i odraslih osoba s posebnim potrebama (intelektualne teškoće, oštećenja mentalnog zdravlja, oštećenje vida, oštećenja sluha, kronične bolesti, oštećenja jezično-govorne-glasovne komunikacije i specifične teškoće u učenju ).
Navedeni procesi sastoje se od dijagnostike, tretmana i evaluacije njihove učinkovitosti. Neki od edukacijskih, habilitacijskih i rehabilitacijskih programa koje provodi rehabilitator su program bazične perceptivno-motoričke stimulacije, rani interventni program, program rehabilitacije putem pokreta, program poticanja razvoja kognitivnih sposobnosti, tranzicijski program kojim se odraslim osobama s posebnim potrebama pruža potpora u nekim prijelomnim razdobljima njihovog života, program orijentacije i kretanja slijepih osoba, itd. Kao stručni suradnik u osnovnim i srednjim školama rehabilitator pruža potporu učenicima s posebnim potrebama teškoćama u razvoju, prati njihovo funkcioniranje, snalaženje i napredovanje, te surađuje s njihovim roditeljima i učiteljima.
Izvor: http://e-usmjeravanje.hzz.hr/rehabilitator
26.11.2023 | Vlaho Mozara
Predlaže se povećanje proračunske aktivnosti kojom bi se sufinancirali poljoprivrednici.

Sredstva:
Aktivnost A101306 „Subvencije poljoprivrednicima“ povećava se za 55000 EUR
UKUPNO POVEĆANJE: +55000 EUR

Kapitalni projekt K111904: “Ulaganje u imovinu” smanjuje se za 5000 EUR
Aktivnost A111801: “Odnosi s javnošću, mediji i sl.” smanjuje se za 10000 EUR
Kapitalni projekt K111410: “Projektiranje cesta” smanjuje se za 10000 EUR
Aktivnost: A111213: “Održavanje pomorskog dobra” smanjuje se za 10000 EUR
Aktivnost A111903: “Ulaganje u nerazvrstane ceste” smanjuje se za 20000 EUR
UKUPNO SMANJENJE: -55000 EUR

Moguće su nekompatibilnosti u izvorima radi čega će biti potrebno preraspodijeliti izvore iz drugih proračunskih aktivnosti.

PREDMET:
Povećanje proračunske aktivnost za proračun Općine Dubrovačko primorje za 2024 - „Sufinanciranje poljoprivrednicima“ – predlaže se

Poštovani, u sklopu savjetovanja s javnošću dostavljam prijedlog povećana proračunske aktivnosti „Sufinanciranje poljoprivrednicima“.
Ovaj prijedlog donosi značajno povećanje sredstava predviđenih za ovu aktivnost u nastojanju da se ojačaju poljoprivredna gospodarstva te potakne obitelji iz gradskih područja na moguće doseljenje i bavljenje poljoprivredom u Općini Dubrovačko primorje.
U procesu donošenja je i novi pravilnik o poticajima male vrijednosti u poljoprivredi koji bi u kombinaciji s povećanim sredstvima mogao ostvariti značajne promjene i rezultate u poljoprivredi.
Kako bi se ova sredstva ostvarila, potrebno je smanjiti raspoloživa sredstva za druge aktivnosti. Predlaže se smanjenje aktivnosti „Ulaganje u imovinu“ za 5000 EUR, na način da se projekt video nadzora j.p. implementira nešto sporijim tempom, „Odnosi s javnošću“ za 10000 EUR čime bi se vratili na razinu 2023, „Projektiranje cesta“ za 10000 EUR na način da se neznatno uspori tempo projektiranja novih cesta, „Održavanje pomorskog dobra“ za 10000 EUR čime bi sredstva i dalje bila značajno veća od sredstava 2023, te konačno, „Ulaganje u nerazvrstane ceste“ za 20000 EUR na način da se neznatno smanji asfaltiranje dok ne uvidimo stvarne efekte programa u poljoprivredi.
26.11.2023 | Vlaho Mozara
PREDMET: PRIJEDLOG U SKLOPU SAVJETOVANJA NA PRORAČUN OPĆINE DUBROVAČKO PRIMORJE ZA 2024. I PROJEKCIJE PRORACUNA ZA 025. I 2026.

1. Povećanje sredstava:
li -POSEBNI DIO
RAZDJEL 002 -PREDSTAVNIČKA I IZVRŠNA TIJELA
GLAVA 00202 - OPĆINSKI NAČELNIK
PROGRAM 2001 - AKTIVNOSTI NAČELNIKA
AKTIVNOST A202002 -Aktivnosti načelnika
IZVOR: 11 Opći prihodi i primici
31 - Rashodi za zaposlene povećava se za 30.000 EUR

2. Smanjenje sredstava:
li -POSEBNI DIO
RAZDJEL 001-JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL
GLAVA 00101-JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL
PROGRAM 1101 - JAVNA UPRAVA I ADMINISTRACIJA
AKTIVNOST A101101 - DJELATNOSTI JEDINSTVENOG UPRAVNOG ODJELA
Izvor 11 Opći prihodi i primici
31 Rashodi za zaposlene smanjuje za 30.000 EUR.

Ovaj prijedlog je usvojen od strane predlagatelja (načelnika) kao amandman na proračun za 2023. godinu na sastanku Odbora za proračun, ali nikada nije proveden. Na sastanku je Načelnik prihvatio amandman, te zamolio da u ovu izmjenu ne idemo amandmanski jer zahtjeva veliki tehnički angažman te je obećao da će se prijedlog implementirati do prvog rebalansa. Prvi rebalans je održan 5/2023, ali promjena nikad nije implementirana niti više spomenuta. Ovim putem opet predlažem ovu promjenu, te dodajem tekst kako je glasio u tadašnjem amandmanu:

Obrazloženje uz amandman.
Ovim amandmanom predlažem razdvajanje sredstava za rashode za zaposlene namijenjenih Općinskom načelniku od sredstava namijenjenih Jedinstvenom Upravnom Odjelu, a u svrhu povećanja transparentnosti i razumljivosti Proračuna. Naime, Općinski načelnik u Proračunu Općine Dubrovačko Primorje ima pripadajući razdjel (002 Predstavnička i izvršna djela) i Glavu (00202 Općinski načelnik), što je i logična jer su Općinski načelnik i Jedinstveni Upravni Odjel dva različita tijela.
Unatoč tom, Općinski načelnik prima plaću iz sredstava Jedinstvenog Upravnog odjela, što je vrlo zbunjujuće i netransparentno. Predlažem razdvajanje ovih sredstava na lako razumljiv način, a to je da se sredstva namijenjena Općinskom načelniku isplaćuju iz prikladnog dijela proračuna kako je predloženo. Izvor i predložena sredstva od 30.000 € je ovdje samo informativne prirode jer nemam točnu informaciju o ovim sredstvima, a zakonom sam ih primoran navesti, zbog čega pozivam predstavnike JUO i Općinskog načelnika da upotpune ovu informaciju prije usvajanja amandmana ili mogućeg glasovanja o amandmanu.